Monitorul oficial nr. 1139 din 15 decembrie 2023
OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.
OUG nr. 115/2023 modifică foarte amplu Codul fiscal, iar aceste modificări ale Codului fiscal intră în vigoare în data de 01 ianuarie 2024 (sau fac referire la veniturile și cheltuielile anului 2024), cu câteva excepții, pe care le vom detalia punctual, pe parcursul analizei noastre.
Actul normativ aduce modificări pentru:
- Impozitul pe venitul microîntreprinderii;
- Impozitul pe profit;
- Impozitarea veniturilor extrasalariale obținute de persoanele fizice;
- Impozitul pe venitul din salarii și asigurările sociale obligatorii;
- Modificarea altor legi, cum sunt sistemul RO-etransport, modificarea Legii contabilității și la Legii privind disciplina financiară și plățile în numerar.
În prezenta alertă, analizăm modificările fiscale aduse impozitării veniturilor din salarii și asigurărilor sociale:
- Se instituie o măsură tranzitorie aplicabilă salariaților din domeniul creeări programelor de calculator, din domeniul construcțiilor, respectiv din domeniul agriculturii și industriei alimentare, când în perioada unei singure luni, salariații își desfășoară funcția de bază la mai mulți angajatori în mod succesiv.
Se păstrează venitul lunar neimpozabil în sumă de 10.000 lei, însă fiecare dintre angajatori trebuie să țină cont în mod proporțional de venitul scutit la celălalt angajator.
- Se reformulează în mod mai clar modul de determinare a diurnei neimpozabile pentru salariații aflați în delegație, în sensul că se păstrează o sumă neimpozabilă în valoare de 2,5 ori nivelul pentru instituțiile publice, în limita a 3 salarii de bază aferente locului de muncă ocupat. Legiuitorul indică formula de calcul prin împărțirea celor 3 salarii brute la numărul de zile lucrătoare din lună, care se multiplică cu zilele de delegație. Se indică punctual că acest calcul trebuie refăcut în fiecare lună.
- Se modifică veniturile neimpozabile de natură salarială cuprinse în plafonul de 33% din salariul brut, ce nu sunt supuse nici asigurărilor sociale obligatorii, astfel:
- Se abrogă posibilitatea neimpozitării sumei de 400 lei pentru telemuncă. Nu este interzisă acordarea, însă devine venit de natură salarială impozabil.
- Se permite decontarea sumei de până în 1.500 lei pentru persoanele cu copii în sistemul de educație timpurie acordată unui singur părinte pe baza unei declarații.
- Dacă angajatorul acordă un împrumut salariatului cu dobândă, iar aceasta este mai mică decât dobânda pieței, această diferență favorabilă reprezintă venit neimpozabil.
Foarte important: celelalte avantaje de natură salarială neimpozabilă, așa cum sunt reglementate la art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal, rămân în continuare aplicabile.
- Se detaliază cu exactitate în ce luni trebuie luate în considerare aceste venituri neimpozabile, și pe cale de consecință, la ce lună trebuie declarate în declarația 112 rândul 8.4, astfel:
- Serviciile turistice sunt luate în considerare în luna în care se aprobă decontul sau se efectuează plata;
- Plățile la un fond de pensii facultative suportat de angajator se consideră venituri aferente lunilor pentru care s-a efectuat plata; practic, se poate face plata o singură dată și sunt acoperite mai multe luni în cadrul plafonului de 400 euro.
- Sumele decontate de angajator pentru educația timpurie sunt aferente lunilor pentru care s-a efectuat plata.
Este foarte importantă alocarea în timp a acestor venituri, deoarece în luna la care sunt alocate, intervine faptul generator și, după caz, impozitarea.
- La calculul impozitului pe venitul din salarii, când se determină baza de impozitare pentru impozitul pe venitul din salarii, în situația în care salariații achiziționează din banii personali servicii de acces la sălile de sport se reduce la suma de 100 euro anual, suma deductibilă.
Notă: până la data de 31 decembrie 2023, această sumă deductibilă este de 400 euro anual.
- Se reiterează faptul că în momentul în care se calculează un plafon pentru asigurările sociale obligatorii, fie că reprezintă contribuția la pensie, fie contribuția la sănătate, iar în același an fiscal există mai multe salarii minime brute, salariul minim ce se ia în calcul pentru determinarea plafonului este cel valabil la data de 25 mai din anul în care se realizează veniturile, iar printr-o măsură tranzitorie din prezenta ordonanță, se menționează suma de 3.000 lei pentru anul 2023.
- Pentru persoanele ce desfășoară activități în domeniul agricol și industrie alimentară, se reintroduce în mod obligatoriu plata contribuției la pilonul de pensii administrat privat. Aceste persoane plătesc de la data de 01 ianuarie 2024 procentul de 25% contribuție la asigurările sociale, ce cuprinde pilonul II.
Pentru salariații ce creează programe pe calculator sau pentru salariații din domeniul construcțiilor, se păstrează actuala procedură privind contribuția la pensie.
Aceste persoane nu au calitatea de contributor la fondul de pensii administrat privat, prin efectul legii se datorează doar contribuția la sistemul public de pensii, însă au dreptul să opteze pentru plata contribuției la sistemul de pensii administrat privat.
Aici observăm o îmbunătățire a cadrului normativ, în sensul că textul normativ este mai clar, iar aplicarea efectivă a opțiunii salariatului începe cu veniturile lunii următoare celei în care a depus cererea la angajator.
- Se limitează scutirea la plata contribuției la pensie pentru sumele decontate de angajator către salariat, având drept obiect educația timpurie a copiilor sau avantajul favorabil al dobânzii reduse față de dobânda pieței, doar la nivelul venitului neimpozabil (33% din salariul brut de încadrare).
- Se introduce obligația plății contribuției la asigurările sociale de sănătate pentru indemnizațiile aferente concediilor medicale acordate în baza OUG nr. 158/2005.
A se vedea pct. 103 și 104 din OUG nr. 115/2023, ce modifică art. 154 și 155 din Codul fiscal.
Se scutesc de plata contribuției la asigurările sociale de sănătate indemnizațiile pentru accidente de muncă și boli profesionale acordate în baza Legii nr. 346/2002.
Sursa: Consultant Fiscal si Auditor Financiar – Adrian Bența