Monitorul oficial nr. 1139 din 15 decembrie 2023
OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.
OUG nr. 115/2023 modifică foarte amplu Codul fiscal, iar aceste modificări ale Codului fiscal intră în vigoare în data de 01 ianuarie 2024 (sau fac referire la veniturile și cheltuielile anului 2024), cu câteva excepții, pe care le vom detalia punctual, pe parcursul analizei noastre.
Actul normativ aduce modificări pentru:
- Impozitul pe venitul microîntreprinderii;
- Impozitul pe profit;
- Impozitarea veniturilor extrasalariale obținute de persoanele fizice;
- Impozitul pe venitul din salarii și asigurările sociale obligatorii;
- Modificarea altor legi, cum sunt sistemul RO-etransport, modificarea Legii contabilității și la Legii privind disciplina financiară și plățile în numerar.
În prezenta alertă, analizăm modificările fiscale aduse impozitării veniturilor extrasalariale realizate de persoane fizice:
- Pentru persoanele ce realizează activități independente sau desfășoară profesii libere, cheltuielile cu sponsorizarea și cu mecenatul devin integral cheltuieli nedeductibile și nu diminuează impozitul pe venit. După data de 01 ianuarie 2024, din impozitul pe venit sunt deductibile doar cheltuielile cu burse private în procentul de 5% dintr-o bază de calcul. Baza de calcul = venit brut – cheltuieli deductibile altele decât burse private și cheltuieli protocol.
- Se reduce de la 400 euro la suma de 100 euro cheltuieli deductibile reprezentând cheltuieli cu abonamente și plăți pentru accesul la săli sportive.
- Se aplică noi reguli la impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor obținute de persoanele fizice, când chiriașul (plătitorul de venit) este o persoană juridică sau orice entitate ce are obligația să conducă contabilitate.
În această situație, obligația reținerii impozitului revine plătitorului de venit prin reținere la sursă, similar procedurii de plată a arendelor existente în prezent.
Se revine și la acordarea unei cote forfetare de cheltuieli de 20% din venitul brut din cedarea folosinței bunurilor, iar procentul de impozit este de 10% din venitul net. Impozitul se declară și se plătește de către plătitorul de venit la bugetul de stat până pe data de 25 a lunii următoare, dată până la care se efectuează și plata impozitului.
- Când chiriașul este persoană fizică ce nu are obligația conducerii contabilității, nu se reține acest impozit, iar proprietarul păstrează obligația depunerii Declarației unice. Și în această situație, se acordă o cotă forfetară de cheltuieli în procent de 20%.
- În situația în care un contribuabil ce desfășoară activități independente/profesii libere înregistrează pierdere, aceasta se poate reporta în următorii 5 ani fiscali consecutivi. Pierderea reportată este limitată la maxim 70% din venitul net anual pe aceeași categorie de venit. Această procedură se aplică și pentru pierderile generate din activități agricole, silvicultură, piscicultură sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, când toate aceste activități se impozitează în sistem real.
Sursa: Consultant Fiscal si Auditor Financiar – Adrian Bența