Skip to content Skip to footer

Lucruri de facut la inceput/sfarsit de an + noutati fiscale importante !!!

Buna ziua si la multi ani!

Va scriu acest email pentru:

  • a va readuce aminte ca la fiecare inceput de an trebuie facute anumite lucruri, detaliate mai jos;
  • totodata, ca in fiecare inceput de an avem o serie de modificari legislative in domeniul fiscal si in domeniul legislatiei muncii, pe care doresc sa vi le impartasesc.

In fiecare inceput/sfarsit de an, avem de facut urmatoarele lucruri:

  1. Numerotarea documentelor financiar-contabile pentru anul 2021, de exemplu: facturi, chitante, note de receptie, etc.;
  2. Planificarea zilelor de concediu pentru anul 2021 – pentru societatile care au salariati;
  3. Evaluarea salariatilor societatii pentru activitatea desfasurata in anul 2020 – pentru societatile care au salariati;
    Pentru toate de mai sus gasiti atasate modele pe care va rog sa le personalizati cu datele de indentificare ale societatii dvs si apoi sa le arhivati in dosarul cu actele firmei.
  4. Inventarul anual – aici veti primi de la noi documentatia corespunzatoare atunci cand vom finaliza inchiderea anului 2020;

Printre noutatile aplicabile in domeniul fiscal si in domeniul legislatiei muncii, am incercat sa selectez cele mai importante dintre ele:

        1. Se pregateste adoptarea actului normativ privind majorarea salariului minim pe economie de la 2.230 lei la 2.300 lei, vom reveni cu detalii atunci cand apare comunicarea oficiala.
        2. Prelungirea termenului prin care se poate solicita anularea obligațiilor accesorii pentru obligațiile fiscale scadente la data de 31 martie 2020.
          Legiuitorul extinde categoria obligațiilor fiscale restante la data de 31 martie 2020 la acele obligații fiscale neachitate la 31 martie 2020, inclusiv pentru debitorul aflat în insolvență, independent de existența sau neexistența unui program de plată a creanțelor. Se extinde perioada de depunere a cererii pentru anularea accesoriilor până la data de 31 martie 2021.
        3. La nivelul unei microîntreprinderi, nu mai este considerată avantaj în natură la persoana fizică, utilizarea mijlocului de transport în alte scopuri decât cele economice. Aceeași situație fiscală se aplică și pentru societățile plătitoare de impozit specific.
        4. Un angajator poate deconta servicii turistice și/sau de tratament pentru salariați sau membrii de familie ai acestora, fără ca acestea să fie considerate venituri de natură salarială, dacă suma cumulată într-un an fiscal nu depășește contravaloarea salariului mediu brut aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale.
        5. Un angajator poate să deconteze cheltuieli personale ale salariaților generate de telemuncă, într-o sumă maximă de 400 lei lunar. Aceasta corespunde tuturor zilelor lucrătoare dintr-o lună, iar dacă salariatul lucrează mai puține zile în telemuncă, suma se reduce proporțional. Această sumă nu este venit de natură salarială și nu se solicită documente justificative de la salariat.
        6. Nu reprezintă venit de natură salarială decontarea costurilor sau decontarea testelor sau a vaccinurilor angajaților.
        7. Se majorează la 4.500.000 lei plafonul de TVA la încasare.
        8. Termenul de depunere al Declarației unice se prelungește până pe data de 25 mai. Tot până la această dată salariații pot să depună formularul 230.

Lectura placuta, va doresc un an nou mai bun, mai linistit, cu multa sanatate si fericire!

Descarca – Programare CO 2021

Descarca – Decizie numerotare FF si CHIT

Descarca – Fisa eval anuala 2020

 

Sursa: Consultant Fiscal, Auditor Financiar, Adrian Bența.

Lasa un comentariu

0.0/5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.