Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Obligatia declararii facturilor in sistemul efactura pentru relatia B2G

Monitorul oficial nr. 490 din 17 mai 2022

Legea nr. 139 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea.

Legea nr. 139/2022 aduce obligații suplimentare pentru operatorii economici ce efectuează livrări de bunuri și prestări de servicii către autorități publice contractante.

Prin OUG nr. 120/2021 a fost reglementat sistemul e-facturare. Potrivit acestui act normativ, este descrisă ca o relație de activitate de tipul B2G relația prin care un operator economic are calitate de contractant sau subcontractant către o entitate publică contractantă.

Începând cu data de 01 iulie 2022, operatorii economici ce se află într-o relație B2G, au obligația să declare facturile în sistemul e-factura.

Foarte important: legiuitorul enumeră acești operatori economici stabiliți în România prin trimitere la art. 266 alin. (2) din Codul fiscal.

În această categorie regăsim:

  1. Persoanele impozabile cu sediul activității economice în România;
  2. Sediul fix din România a unor persoane impozabile străine, când de la acest sediu efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii.

Foarte important: România a solicitat de la Comisia europeană o derogare de la procedurile uzuale privind facturarea. În termen de 30 de zile de la obținerea deciziei de autorizare, prin ordin al președintelui ANAF, se vor stabilii acei operatori economici ce vor declara facturile în sistemul e-facturare și în relația B2B – operator economic la operator economic.

Cu alte cuvinte, este foarte probabil ca în perioada următoare să se extindă obligația utilizării sistemului e-factura în relația B2B, nu doar pentru bunurile considerate cu risc fiscal, ci și pentru alte livrări de bunuri sau prestări de servicii.

Notă: până la noi modificări normative, chiar dacă se utilizează sistemul e-facturare, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România au în continuare obligația să emită și să comunice factura către beneficiari, în condițiile Codului fiscal.

De reținut: dacă operatorul economic nu dispune de o aplicație de conversie a facturilor în formatul prevăzut de sistemul e-factura, acești operatori economici vor utiliza aplicația informatică pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor, prin Centrul național pentru informații financiare, la momentul operaționalizării sistemului național RO e-factura.

În acest moment, în afară de legea analizată astăzi, există următoarele acte normative ce reglementează sistemul e-factura, respectiv sistemul e-transport, pentru care trebuie să acordăm o atenție deosebită, având în vedere că pentru unii operatori economici (nu pentru toți), utilizarea acestor sisteme devine obligatorie cu data de 01 iulie 2022, astfel:

  • OUG nr. 130/2021 reglementează obligația utilizării e-factura pentru bunurile cu risc fiscal;
  • OpANAF nr. 12/2022 enumeră sortimentele de bunuri considerate cu risc fiscal;
  • OUG nr. 41/2022 reglementează sistemul RO e-transport, pentru declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal;
  • OpANAF nr. 802/2022 reglementează bunurile cu risc fiscal ce se declară în sistemul e-transport.

Sursa
Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Bența

HAI SA PĂSTRĂM LEGATURA!

Ne-ar plăcea să te ținem la curent cu ultimele noastre știri și oferte 😎

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a comment

0.0/5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.