Continuăm analiza modificărilor fiscale aduse de Legea nr. 296/2023 publicată în Monitorul oficial nr. 977 din 27 octombrie 2023.
Modificările sunt în domeniul TVA și în domeniul accizelor:
- Se reglementează noțiunea de locuință ce poate fi locuită ”ca atare”, din perspectiva cotei reduse de TVA pentru vânzarea de locuințe sociale.
Procedura fiscală: În cadrul modificărilor din domeniul TVA, se modifică definiția noțiunii de locuință socială, iar pentru a se putea aplica cota redusă de TVA, aceasta trebuie ca la momentul vânzării să îndeplinească condiții de a putea fi locuită, iar legiuitorul enumeră dotările minime pe care trebuie să le îndeplinească locuința dintre care amintim: acces liber la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei vecinilor, acces la energie electrică și apă potabilă cu instalații sanitare, existența unui spațiu de odihnă și spațiu de pregătire a hranei, finisaje exterioare, geamuri, uși, pereți interiori finisați, deține instalații electrice.
Se aplică începând cu data de 01 ianuarie 2024.
- Tot în cadrul definițiilor fiscale, se reglementează noțiunea de ”zahăr adăugat”, produs pe care o sa îl urmărim cantitativ, atât în produse solide, cum ar fi produsele de patiserie și cofetărie, cât și în cadrul băuturilor nealcoolice dar cu conținut de zahăr adăugat.
Procedura fiscală: Prin ”zahăr adăugat” se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă şi siropuri, cum ar fi sirop de malţ, sirop de fructe, sirop de malţ de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arţar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată şi galactoză adăugate ca ingrediente, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neîndulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe şi dulceaţă.
Acestea ne sunt necesare pentru a stabili procentul de TVA la produsele solide și doar pentru băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru eventuale accize nearmonizate.
Se aplică din data de 01 ianuarie 2024.
- Se majorează cota de TVA la 19% pentru alimente cu zahăr adăugat și se păstrează cota de TVA de 19% pentru băuturi nealcoolice cu cod NC2202 (băuturi cu conținut de zahăr) și pentru băuturi alcoolice.
Procedura fiscală: Alimente cu zahăr adăugat sunt acele alimente ce conțin minim 10 grame de zahăr la 100 grame de produs, cu excepția cozonacilor și a biscuiților.
Pentru restul bunurilor alimentare sau vânzarea de animale și păsări vii, respectiv plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, se păstrează cota de TVA de 9%.
Serviciile de restaurant și catering își păstrează cota de TVA de 9%, cu excepția vânzărilor de băuturi alcoolice și vânzărilor de băuturi nealcoolice din NC2202.
Se aplică din data de 01 ianuarie 2024.
- Se majorează cota de TVA de la 5% la 9% pentru mai multe sortimente de bunuri.
Procedura fiscală: La vânzarea următoarelor bunuri și servicii, se va colecta TVA în procent de 9%:
- Locuințe sociale;
- Livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare, pompe căldură, când beneficiarii dețin locuințe sau sunt clădiri ale administrațiilor publice locale sau centrale;
- Livrarea de componente și instalarea sau repararea celor de la punctul anterior;
- Servicii privind accesul la bâlciuri, parcuri de distracție, parcuri recreative, târguri, expoziții, cinematografe, evenimente culturale și accesul la evenimente sportive.
Se aplică din data de 01 ianuarie 2024.
- Se păstrează cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de lemn de foc sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri, rumeguș, palete de lemn, brichete de lemn, către persoane fizice în calitate de utilizatori finali. Aceeași cotă de TVA de 5% se aplică și când beneficiarii sunt persoane juridice, indiferent de forma de organizare, dar bunurile se achiziționează cu scop de utilizare drept combustibil pentru încălzire.
Procedura fiscală: Această cotă redusă de TVA este aplicabilă când beneficiarii nu sunt înregistrați în scopuri de TVA, iar documentul justificativ este o declarație pe propria răspundere a cumpărătorului.
Foarte important: legiuitorul păstrează măsura obligatorie de taxare inversă pentru livrările de lemn de foc, când acestea se realizează între persoane înregistrate în scopuri de TVA în România.
Se aplică cu data de 01 ianuarie 2024.
- Se abrogă aplicarea cotei reduse de TVA de 5% și pe cale de consecință se va aplica cota de TVA de 19% pentru următoarele bunuri și servicii:
- Accesul la facilități sportive;
- Transportul cu vehicule istorice cu aburi în scop turistic;
- Transportul pe cablu, telecabină, telegondolă, teleschi;
- Transportul cu vehicule cu tracțiune animală;
- Transportul cu ambarcațiuni în scop turistic;
- Livrarea alimentelor eco și cu înaltă valoare calitativă. Acestea rămân totuși alimente și se vor factura cu cota de TVA de 9%.
Procedura fiscală: Se colectează TVA de 19% cu excepția alimentelor eco (TVA 9%).
Se aplică cu data de 01 ianuarie 2024.
- Se îmbunătățește procedura privind construcția, modernizarea, repararea spitalelor exploatate de entități fără scop patrimonial, dar și a celor exploatate de rețeaua publică de stat, respectiv livrarea de echipamente medicale, aparate, dispozitive și consumabile, precum și adaptarea, repararea, închirierea, leasingul de astfel de bunuri către entități non-profit sau către unități spitalicești din rețeaua publică de stat. Aceste livrări și prestări de servicii sunt scutite cu drept de deducere.
Procedură fiscală: Facturarea se va face în regim de scutire de TVA cu drept de deducere atât către spitale din rețeaua publică, cât și pentru entitățile fără scop patrimonial înscrise în Registrul ținut de ANAF în baza declarației beneficiarului. Anterior, facturarea către ONG se realiza cu colectare de TVA și cu rambursare de TVA.
Se aplică cu data de 01 ianuarie 2024.
- După implementarea și extinderea sistemului RO e-factura, noțiunea fiscală de ”factură” va fi înțeleasă doar factură trimisă în sistemul RO e-factura. Consecința este că se va putea deduce TVA de la achiziții doar de pe facturile comunicate electronic prin acest sistem.
Procedura fiscală: În următoarea analiză fiscală, vom dezvolta noile proceduri privind extinderea sistemului de comunicare electronică a facturii, RO e-factura. Amintim faptul că acesta devine obligatoriu în sistemul B2B (persoană impozabilă către persoană impozabilă), începând cu data de 01 ianuarie 2024. Prima condiție formală de deducere a TVA – ului de la achiziții este deținerea documentului justificativ – o factură. După noile modificări normative, se consideră factură doar cea primită prin sistemul RO e-factura.
Se aplică cu data de 01 iulie 2024 doar reglementarea privind deducerea TVA doar de pe facturile transmise în acest sistem.
- Se extinde categoria de produse supuse accizelor nearmonizate, cu sortimentul de băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pe lângă cele deja existente. În România, sunt produse supuse accizelor nearmonizate următoarele cinci sortimente de bunuri:
a) produse care conţin tutun, destinate inhalării fără ardere;
b) lichide cu sau fără nicotină, destinate inhalării fără ardere;
c) produse destinate inhalării fără ardere, care conţin înlocuitori de tutun, cu sau fără nicotină, inclusiv cele conţinute în rezerve livrate împreună cu ţigări electronice şi alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare;
d) băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5 g-8 g/100 ml;
e) băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml.
Procedura fiscală: Pentru producția pe teritoriul național al României, pentru achiziția intracomunitară și pentru importul de astfel de produse, apar următoarele proceduri fiscale:
Se datorează plata accizelor; valoarea accizelor este adoptată chiar în partea finală a legii, unde există o anexă tip tabel cu valoarea accizelor pentru fiecare sortiment de bunuri.
Este obligatoriu de notificat autoritatea vamală română pentru realizarea acestor activități. Prin normele de aplicare a legii, vor fi stabilite formatele de notificare.
Acciza se achită până pe data de 25 a lunii următoare, pentru producția în România sau pentru achiziția intracomunitară sau la data importului. Acciza se declară lunar prin declarația formular 100 și anual prin decontul 120, depus până pe data de 30 aprilie a anului următor.
Se aplică cu data de 01 ianuarie 2024.
- Reducere de accize pentru combustibili și majorarea de accize pentru alte produse accizabile. În Anexa nr. 2 la lege, se reactualizează valoarea de plată pentru accizele armonizate pentru anii 2024 – 2026. În această categorie de produse regăsim: băuturile alcoolice, tutunul prelucrat și produse energetice.
Procedura fiscală: Din punctul de vedere al consumatorului final, singura veste bună este o reducere la acciza plătită pentru combustibili. Ar trebui să urmărim dacă într-adevăr regăsim și o reducere a prețului la combustibili la momentul achiziției. În rest, pentru celelalte produse accizabile, cum ar fi băuturile alcoolice, tutunul și chiar energia electrică consumată de gospodării, identificăm o creștere a valorii accizelor.
Procentul de reducere a accizei la combustibili este de circa 6%, iar procentul mediu de creștere pentru celelalte produse este de aproximativ 16%. Se aplică cu data de 01 ianuarie 2024.
- 30. Măsuri tranzitorii privind TVA la locuințele sociale.
O persoană fizică în mod individual sau în comun cu o altă persoană fizică poate achiziționa și în anul 2024 o locuință cu cotă de TVA redusă la 5%, dacă aceasta este plătită în avans până la data de 31 decembrie 2023. Legea nu menționează cuvântul de avans integral, iar noi nu putem adăuga la lege.
Notă: o procedură similară mai este valabilă și în anul 2023, în sensul că în 2023 se pot cumpăra mai multe locuințe sociale cu cota de TVA de 5%, dacă au fost plătite avansuri până la 31 decembrie 2022, procedură reglementată de OG nr. 16/2022, cu modificări ulterioare.
Procedura fiscală: Pentru a se beneficia de această cotă redusă de TVA, trebuie semnat un precontract/promisiune de vânzare, facturarea și plata în avans.
Se aplică pentru întreg anul 2024.
- Măsuri tranzitorii în domeniul produselor accizabile sau legiuitorul încearcă să ne înveselească.
După cum se cunoaște și este o practică reglementată, valoarea accizelor se actualizează în sensul că se majorează cu rata inflației începând cu data de 01 aprilie din anul următor. Desigur, nu ținem cont ca este o zi specială pentru români, ci probabil până atunci se definitivează calculul valorii inflației.
Procedura fiscală: Pentru anul 2024, legiuitorul introduce o excepție de la actualizarea accizelor cu rata inflației, conform art. VI din lege. Din punct de vedere fiscal, știm deja că acciza la combustibil s-a redus cu circa 6%, dar celelalte produse suspuse accizelor armonizate au o creștere a accizei cu procentul de circa 16%, superioară ratei inflației oficiale.
Se aplică pentru anul 2024.
Consultant Fiscal si Auditor Financiar – Adrian Bența