Monitorul oficial nr. 1124 din 11 noiembrie2024
OUG nr. 129 din 2024 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
OUG nr. 41/2022 reglementează sistemul RO E-transport ce presupune declararea la autorități a transportului rutier de bunuri cu maxim 3 zile înainte de efectuarea transportului pentru acele categorii de bunuri la care autoritățile au decis supravegherea circulației.
Declararea se realizează cu maxim 3 zile calendaristice înainte de efectuarea transportorului, iar dovada este obținerea unui cod generat de sistemul informatic numit codul UIT.
Nerespectarea obținerii codului UIT, când există obligația declarării transportului rutier de bunuri, se sancționează cu amendă contravențională, sancțiune principală, și după caz cu contravaloarea confiscării bunurilor, sancțiune complementară.
OUG nr. 129/2024 modifică sistemul de sancționare a nerespectării obligației declarării transportului de bunuri în sistemul RO E-transport când acesta este prevăzut de legislație.
Sunt 2 modificări structurale:
a) Prima modificare structurală constă în faptul că se introduce aplicarea regimului general al contravențiilor prevăzut de OUG nr. 2/2001 privind contravențiile pentru amenzile aferente sistemului RO E-transport.
În acest sens după cum se cunoaște pentru lipsa codului UIT, când este prevăzut de legislație, amenda este în valoare de la 20.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice și de la 10.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele fizice, iar în urma modificării normative aduse de prezenta ordonanță se poate plătii jumătate din minimul amnezii în termen de 15 zile de la data sancționării;
b)Se instituie un sistem progresiv de aplicare a măsurii de confiscare a bunurilor astfel:
1.Dacă în termen de 12 luni de la prima sancțiune contravențională, respectiva persoană se află în a doua situație de contravenție pentru nedeclararea transportului de bunuri, se aplică măsura confiscării a contravalorii de 15% din valoarea bunurilor nedeclarate suplimentar amenzii contravenționale;
2.Dacă operatorul economic se află la a treia sancțiune contravențională pentru nerespectarea regimului RO E-transport se va aplica măsura complementară a confiscării a contravalorii de 50% din valoarea bunurilor nedeclarate pe lângă amenda inițială;
3 Dacă operatorul economic se află în situația de a fi sancționat contravențional a patra oară pentru nerespectarea regimului RO E-transport se va aplica sancțiune complementară a confiscării de 100% din contravaloarea bunurilor nedeclarate pe lângă amenda inițială.
Foarte important: nu se va aplica măsura complementară a confiscării contravalorii bunurilor dacă în urma unor verificări ulterioare se constată că bunurile sunt înregistrate în documentele justificative și pe cale de consecință în evidența contabilă a respectivului operator economic, caz în care se presupune la nivel teoretic de îndeplinire a obligațiilor fiscale.
Sursa: Consultant Fiscal si Auditor Financiar – Adrian Bența