Monitorul oficial nr. 1125 din 11 noiembrie2024
OUG nr. 128 din 2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi măsuri specifice pentru digitalizare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
OUG nr. 128/2024 reformulează, în sensul clarificării, procedurile privind impozitarea veniturilor obținute de persoanele fizice din surse extrasalariale și clarifică obligația plății asigurărilor sociale pentru aceste categorii de venituri.
Din perspectiva impozitului pentru veniturile din activități independente se elimină obligația depunerii declarației estimative cu venitul realizat la momentul începerii activității independente.
Se păstrează termenul de depunere a declarației unice pentru veniturile extrasalariale până pe data de 25 mai din anul următor.
Începând cu veniturile anului 2025 autoritatea fiscală comunică contribuabilului, persoană fizică, declarația unică cu date precompletate.
Din perspectiva contribuțiilor la asigurările sociale se păstrează și în anul 2025 aceleași plafoane, respectiv pentru contribuția la pensii 12 sau 24 salarii minime brute garantate în plată, iar pentru contribuția la sănătate se păstrează plafoanele de 6,12 sau 24 salarii minime brute.
Asigurările sociale (sănătate, pensie) sunt deductibile la calculul impozitului pe venit cu excepția unei sume mici de recalculare.
Se reiterează faptul că impozitarea veniturilor prin norme de venit este posibilă pentru un venit de 25.000 euro calculat la cursul mediu anual comunicat de BNR din anul realizării venitului.
Se reiterează obligația proprietarului de a declara în termen de 30 zile contractul prin care obține venituri din cedarea folosinței bunurilor – închiriere.
Se aduce ca element de noutate posibilitatea salariaților să direcționeze 3,5% din impozitul pe venitul din salarii către aceeași beneficiari pentru o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi.
Se reiterează faptul că la determinarea plafonului pentru contribuția la asigurările sociale de sănătate pentru veniturile din dividende sau veniturile din dobânzi se ia în considerare doar suma netă încasată de persoana fizică după reținerea impozitului.
Se reiterează faptul că în cazul decesului contribuabilului, când exista obligația plății contribuției la sănătate, suma contribuției de plată este corespunzătoare doar lunilor în care acesta a fost în viață. Probabil procedura succesorală va stabilii cine are obligația realizării plății efective.
Se reiterează faptul că se pot asigura în sistemul public de sănătate, persoanele ce nu realizează venituri.
Sursa: Consultant Fiscal si Auditor Financiar – Adrian Bența