Skip to content Skip to footer

OUG nr.15/2023 2-Modificări fiscale aduse impozitului pe profit

Monitorul oficial nr. 1139 din 15 decembrie 2023
OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.

OUG nr. 115/2023 modifică foarte amplu Codul fiscal, iar aceste modificări ale Codului fiscal intră în vigoare în data de 01 ianuarie 2024 (sau fac referire la veniturile și cheltuielile anului 2024), cu câteva excepții, pe care le vom detalia punctual, pe parcursul analizei noastre.

Actul normativ aduce modificări pentru:

  • Impozitul pe venitul microîntreprinderii;
  • Impozitul pe profit;
  • Impozitarea veniturilor extrasalariale obținute de persoanele fizice;
  • Impozitul pe venitul din salarii și asigurările sociale obligatorii;
  • Modificarea altor legi, cum sunt sistemul RO-etransport, modificarea Legii contabilității și la Legii privind disciplina financiară și plățile în numerar.

În prezenta alertă, analizăm modificările fiscale aduse impozitului pe profit:

  1. Se permite și contribuabililor în aceeași perioadă fiscală să își reducă impozitul pe profit prin procedura profitului reinvestit, și cu contravaloarea caselor de marcat achiziționate în respectiva perioadă fiscală.
  2. Se revine în legislație cu posibilitatea unui angajator plătitor de impozit pe profit să deconteze suma de 500 lei/copil pentru educația timpurie a copiilor salariaților. Aceasta nu este o reducere de impozit pe profit, ci este o cheltuială suportată de angajator, în categoria cheltuielilor sociale deductibile limitat în procentul de 5% din fondul de salarii.
  3. Dacă se efectuează o reparație, întreținere, sau sunt decontate cheltuieli aferente unui sediu al unui plătitor de impozit pe profit, iar acesta se regăsește într-o locuință proprietate a unei persoane fizice, cheltuiala este deductibilă limitat la procentul de 50%. În ipoteza în care un sediu social aflat în patrimoniul contribuabilului este utilizat în scop personal de către asociați sau acționari, cheltuiala cu acel sediu este integral nedeductibilă. Această limitare de 50% se aplică și la amortizare.
  4. Cheltuielile cu bursele private acordate nu mai reduc impozitul pe profit.
  5. Costul caselor de marcat fiscale nu se mai suportă din impozitul pe profit.
  6. Cheltuielile cu bunuri și servicii acordate către UNICEF se însumează cu cheltuielile de sponsorizare și diminuează impozitul pe profit în cea mai mică dintre 0,75% din cifra de afaceri, fără a depășii 20% din Impozitul pe profit. Ambele cheltuieli sunt inițial nedeductibile la calculul impozitului pe profit.
  7. În anul 2024, cheltuielile cu deprecierea creanțelor sunt deductibile în procent de 30%. Textul normativ aduce o clarificare, în sensul că se precizează că aceste creanțe sunt asupra unor clienți interni sau externi, pentru livrări de bunuri și prestări de servicii. Trebuie îndeplinite și celelalte condiții corelative, creanțele nu sunt garantate, nu sunt către persoane afiliate și s-a depășit scadența cu mai mult de 270 de zile. Această prevedere se aplică pentru creanțele născute ulterior datei de 01 ianuarie 2024.
  8. Pierderile fiscale regăsite în Declarația anuală de impozit pe profit începând cu anul fiscal 2024, se vor recupera în următorii 5 ani consecutivi și doar în limita a 70%. Acest procent se păstrează și când se reportează pierderea în cazul procedurilor de fuziune, dizolvare, divizare etc.
  9. Un plătitor de impozit pe profit are dreptul să deducă la calculul impozitului pe profit cheltuielile cu costul excedentar al îndatorării în valoare de 1.000.000 euro pentru un exercițiu fiscal. În situația în care costul excedentar al îndatorării este generat de tranzacții cu persoane afiliate, valoarea maximă deductibilă într-un exercițiu fiscal este de maxim 500.000 euro.
  10. Se păstrează posibilitatea redirecționării sumei reprezentând cheltuieli de sponsorizare sau mecenat până la plafonul maxim prevăzut de lege, dacă plătitorul de impozit pe profit depune formularul de redirecționare.

Sursa: Consultant Fiscal si Auditor Financiar – Adrian Bența

Lasa un comentariu

0.0/5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.