Efectuarea unui curs de conducere preventiva decontat din impozite

Monitorul oficial nr. 60 din 19 ianuarie 2022
Legea nr. 20 privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Actul normativ analizat astăzi modifică reglementări în domeniul circulației, dar aduce reglementări fiscale derogatorii de la Codul fiscal.

Un conducător auto poate să efectueze un curs pentru conducerea prudentă a autoturismului. Desigur, acest curs va avea un cost ce va fi achitat de participantul la curs către organizatorul cursului.

Legea nr. 20/2022 aduce următoarele derogări de la prevederile Codului fiscal:

 • Dacă conducătorul auto suportă din resurse proprii contravaloarea cursului de conducere defensivă, acest curs va fi dedus din impozitul pe venit;
 • Dacă conducătorul auto are vârsta între 18 și 26 de ani și este înscris într-o formă de învățământ și nu realizează venituri, unul dintre părinți/reprezentanți legali/tutore este îndreptățit să deducă costul cursului din impozitul pe venit;
 • Dacă cursul este decontat de un angajator plătitor de impozit pe profit sau plătitor de impozit pe venitul microîntreprinderii, contravaloarea cursului va fi dedusă din impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microîntreprinderii.

Din cauza faptului că aceste reglementări sunt aduse la un text normativ ce nu este cu caracter fiscal, trebuie să identificăm:

 • Dacă reglementările se aplică pentru toate categoriile de conducători auto sau doar pentru cei profesioniști;
 • Dacă diminuează doar impozitul pe venitul din salarii sau se diminuează impozitul pe orice altă categorie de venituri impozabile realizate de conducătorul auto;
 • Când vom aplica efectiv această reducere ținând cont de obligațiile de declarare și formulare existente.

Prezenta lege intră în vigoare în 22 ianuarie 2022, însă normele de aplicare și procedurile efective vor fi adoptate în următoarele 6 luni conform precizărilor din textul normativ.

 

Sursa,
Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Bența

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadyson

  Date de identificare:

  Selecteaza serviciul dorit:

  Platitor TVA:

  Achizitii intracomunitare:

  Volum documente (Emise/ platite):

  Numar angajati:

  Date personale: