Modificare importanta a unor clauze ale contractului de munca

Monitorul oficial nr. 0712 din 19 iulie 2021
OMMPS nr. 585 din 2021 privind modificarea şi completarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 64/2003

 

Modelul cadru al contractului individual de muncă este adoptat prin OMMPS nr. 64/2003 cu modificări ulterioare.

Prin OUG nr. 37/2021 s-a simplificat procedura aplicabilă documentației în domeniul resurselor umane pentru angajatorii microîntreprinderi cu până la nouă salariați pentru care fișa postului și atribuțiile postului se pot comunica verbal.

Cu toate acestea, există opinii că atribuțiile postului trebuie comunicate în scris salariatului.

Actul normativ analizat astăzi se adresează acestor angajatori microîntreprinderi cu până la nouă salariați și stabilește că una dintre clauzele contractuale este o scurtă descriere a activității.

 

O altă modificare adusă este obligația angajatorului de a informa salariatul cu privire la obligația acestuia de a adera la un fond de pensii administrat privat. Desigur, această obligație este aplicabilă doar acelor persoane fizice ce au calitatea de contributor la fondurile de pensii administrate privat așa cum sunt prevăzuți în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Art. 30. – (1) Persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii. (2) Persoanele, altele decât cele prevăzute la alin. (1), în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.

 

Actul normativ nu are dispoziții asupra contractelor de muncă aflate deja în derulare pentru angajatorii microîntreprinderi cu până la nouă salariați ce beneficiază de simplificarea documentației în domeniul muncii conform reglementărilor mai sus amintite.

Noi apreciem că trebuie întocmite acte adiționate la aceste contracte individuale de muncă care să transpună noile prevederi normative.

 

Atasam acestei informari modelul-cadru pentru noul contract individual de munca si o informare privind aderarea la un fond de pensii…

click Contract individual de munca 

click Informare privind aderarea la un fond de pensii

Sursa: Adrian Benta, Consultant Fiscal, Auditor Financiar

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadyson

  Date de identificare:

  Selecteaza serviciul dorit:

  Platitor TVA:

  Achizitii intracomunitare:

  Volum documente (Emise/ platite):

  Numar angajati:

  Date personale: