Declaratia privind beneficiarul real – obligatorie!

Monitorul oficial nr. 0446 din 27 aprilie 2021
Legea nr. 101 din 2021pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2020 privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pentru completarea art. 218 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum şi pentru completarea art. 12 alin. (5) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurara

 

Legea nr. 101/2021 modifică legislația în domeniul combaterii spălării banilor și combaterea finanțării terorismului adoptate prin Legea nr. 129/2019 cu modificări ulterioare.

Pentru entitățile raportoare se descrie mai exact ce trebuie să raporteze la Oficiu, astfel:

(1) Entităţile raportoare prevăzute la art. 5 sunt obligate să transmită un raport pentru tranzacţii suspecte exclusiv Oficiului dacă acestea cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că:

 1. a) bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni sau au legătură cu finanţarea terorismului; sau
 2. b) informaţiile pe care entitatea raportoare le deţine pot folosi pentru impunerea prevederilor prezentei legi”.

Anterior, entitățile raportoare aveau obligația să raporteze și acele tranzacții care ridică suspiciuni, anomalii față de profilul clientului ori datele clientului nu erau de actualitate.

Din perspectiva societăților de persoane, se revine la obligația declarării beneficiarului real în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.

 

Se păstrează obligația redepunerii declarației cu beneficiarul real ori de câte ori apar modificări în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.

Din păcate, legea nu aduce măsuri tranzitorii în sensul că nu se stabilește ce procedură trebuie să urmeze acele societăți ce și-au depus deja situațiile financiare anuale pentru anul 2020 înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, prin comparație, de exemplu, cu acele societăți de persoane ce vor aproba și depune situațiile financiare anuale pentru anul 2020 după intrarea în vigoare a prezentei legi.

Noi recomandăm să se depună declarația cu beneficiarul real și de către acele societăți ce au aprobat și depus situațiile financiare anuale pentru anul 2020 anterior intrării în vigoare a prezentei legi, depunerea având rolul diminuării posibilei sancțiuni contravenționale pentru nedepunere.

Prezenta lege intră în vigoare în data de 30 aprilie 2021.

 

Sursa: Adrian Benta, Consultant Fiscal, Auditor Financiar

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadyson

  Date de identificare:

  Selecteaza serviciul dorit:

  Platitor TVA:

  Achizitii intracomunitare:

  Volum documente (Emise/ platite):

  Numar angajati:

  Date personale: