Combaterea muncii la gri

Actul normativ  modifică Codul muncii și are ca obiectiv principal combaterea muncii subdeclarate cunoscută în limbajul uzual „munca la gri”.

Se referă cu precădere la situația când un salariat este încadrat în muncă pe un salariu cu o sumă brută mică, de regulă salariul minim pe economie, dar salariatul primește pentru munca prestată un salariu mai mare decât cel rezultat după calculele taxelor legale, diferența fiind dintr-o sursă mai mult sau mai puțin fiscalizată.

Cu această ocazie sunt reglementate mai multe sancțiuni și unele modificări tehnice din care apreciem că cele mai importante sunt următoarele:

 • Acordarea unui salariu net mai mare decât cel înregistrat în ștatul de salarii și declarat prin declarațiile fiscale aferente se sancționează cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație. Cuantumul maxim al amenzii nu poate să depășească 100.000 lei;
 • Primirea la muncă a unuia sau mai mulți salariați peste durata de muncă stabilită printr-un contract de muncă cu timp parțial este sancționată contravențional cu amendă de la 10.000 la 15.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație. Cuantumul maxim al amenzii nu poate să depășească suma de 200.000 lei;
 • Întârzierea la plată a salariului cu mai mult de o lună de zile ulterior datei de plată agreată prin contractul de muncă se sancționează contravențional cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat la care s-a întârziat plata salariului. Fac excepție și nu pot fi sancționați contravențional acei angajatori aflați în sfera Legii nr. 85/2014 privind combaterea insolvenței.

Prevederile mai sus enumerate intră în vigoare în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial a prezentei ordonanțe, respectiv în data de 20 octombrie 2021.

 

Sursa: Consultant Fiscal, Auditor Financiar, Adrian Bența

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadyson

  Date de identificare:

  Selecteaza serviciul dorit:

  Platitor TVA:

  Achizitii intracomunitare:

  Volum documente (Emise/ platite):

  Numar angajati:

  Date personale: