Obligatii ale unitatilor de cult ONG care primesc sponsorizari

– Potrivit prevederilor Codului fiscal asa cum au fost acestea modificate prin Legea nr. 30/2019, sponsorizarile efectuate de platitorii de impozit pe profit si de impozit pe veniturile microintreprinderilor catre ONG-uri sau unitati de cult, incepând cu data de 1 aprilie 2019, vor putea fi scazute de acestea din impozitele datorate, in anumite limite, doar daca beneficiarii sumelor sunt inscrisi in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

– In mod similar, persoanele fizice vor putea redirectiona 3,5% din impozitul datorat pe veniturile din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, salarii, pensii sau cedarea folosintei bunurilor, catre ONG-uri sau unitati de cult, incepând cu data de 1 aprilie 2019, doar daca beneficiarii sumelor sunt inscrisi in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

– REGISTRUL se organizeaza de ANAF, este public si se afiseaza pe site-ul ANAF (www.anaf.ro). Inscrierea in registru se realizeaza pe baza solicitarii entitatii, daca sunt indeplinite cumulativ, la data depunerii cererii, urmatoarele conditii:

 1. a) desfasoara activitate in domeniul pentru care a fost constituita, pe baza declaratiei pe propria raspundere;
 2. b) si-a indeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevazute de lege;
 3. c) nu are obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile;
 4. d) a depus situatiile financiare anuale, prevazute de lege;
 5. e) nu a fost declarata inactiva, potrivit art. 92 din Codul de procedura fiscala.

– Inscrierea in registru se solicita prin depunerea Formularului 163 “Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale”. Cererea se completeaza cu ajutorul aplicatiei informatice afisata pe site-ul ANAF si se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

– Impreuna cu cererea, entitatea/unitatea de cult depune si certificatele de atestare fiscala eliberate de organele fiscale locale, in a caror evidenta aceasta este inregistrata ca platitor de impozite si taxe locale.

– Cererea se solutioneaza in termen de 10 zile de la depunere, de catre compartimentul cu atributii in gestiunea registrului contribuabililor si declaratiilor fiscale din cadrul organului fiscal competent in a carui evidenta fiscala este inregistrata entitatea/unitatea de cult.

 

Sursa: A.J.F.P. Dambovita

 

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadyson

  Date de identificare:

  Selecteaza serviciul dorit:

  Platitor TVA:

  Achizitii intracomunitare:

  Volum documente (Emise/ platite):

  Numar angajati:

  Date personale: