Avand in vedere ca urmeaza ca situatiile financiare anuale sa fie pregatite, va reamintesc faptul ca in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale aveti obligatia sa depuneti declaratia privind beneficiarul real. Atentie!!! Conform legii nr 129/11.07.2019, art 62, alin (2) “Nerespectarea de catre administratorul care reprezinta societatea a obligatiei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei” sau chiar cu dizolvarea societatii in anumite cazuri.
Potrivit legii, “beneficiarului real” reprezinta “orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica caruia/careia se realizeaza , o tranzactie, o operatiune sau o activitate”.
Legea stabileste ca se va intelege in mod obligatoriu cel putin urmatoarele situatii de identificare a unui beneficiar real:
- Pentru societatile infiintate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile cu modificari
- persoana sau persoanele fizice care detin ori controleaza in cele din urma o persoana juridica prin exercitarea dreptului de proprietate, in mod direct sau indirect. Acest criteriu este considerat a fi indeplinit in cazul detinerii a cel putin 25% din actiuni plus o actiune sau participatia in capitalurile proprii ale persoanei juridice intr-un procent de peste 25%;
- persoana sau persoanele fizice ce asigura conducerea persoanei juridice
- in cazul fiduciilor:
– constituitorul/constituitorii;
– fiduciarul/fiduciarii;
– protectorul/protectorii, daca exista;
– beneficiarii sau, in cazul in care persoanele care beneficiaza de constructia juridica sau entitatea juridica nu au fost inca identificate, categoria de persoane in al caror interes principal se constituie sau functioneaza constructia juridica sau entitatea juridica;
– oricare alta persoana fizica ce exercita controlul in ultima instanta asupra fiduciei prin exercitarea directa sau indirecta a dreptului de proprietate sau prin alte mijloace;
in cazul entitatilor juridice precum fundatiile si al constructiilor juridice similare fiduciilor, persoana fizica (persoanele fizice) care ocupa pozitii echivalente sau similare celor mentionate la lit. b);
Declararea la oficiu a beneficiarului real
Persoanele juridice supuse inregistrarii la Registrul Comertului vor depune la Registrul Comertului o declaratie privind beneficiarul real in urmatoarele situatii:
– la inmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare a declaratiei.
Declaratia anuala se depune la Registrul Comertului in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale, iar daca intervine o modificare in termen de 15 zile (a se retine 15 zile de la AGA aprobarii bilantului sau a modificarii).
Foarte important – art. 62 din lege:
In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, pâna in 21.07.2020 trebuie depusa la Registrul Comertului declaratia cu beneficiarul real. Atentie, cele 15 zile termen de depunere a declaratiei cu beneficiarul real pentru aprobarea situatiilor financiare este anterior si are prioritate.
Tot in termen de 12 luni si asociatiile si fundatiile trebuie sa realizeze cerintele de conformare la prezenta lege.
Important la dublu: declaratia cu beneficiarul real se poate da fie in fata reprezentantului Registrului Comertului sau se poate depune in forma autentica (notar public), si se comunica personal sau prin reprezentant.
Declaratia cu beneficiarul real contine elementele urmatoare: numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta.
Un formular poate fi descarcat aici:
https://www.onrc.ro/templates/site/formulare/declaratie%20beneficiar%20real_v4.pdf