Facilitati Constructii

Monitorul oficial nr. 661 din 1 iulie 2022
OMFP nr. 1528 din 2022  privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în domeniul construcţiilor.

Facilitățile avute de salariații în construcții sunt aplicabile de la 01.01.2018 și sunt relativ bine cunoscute și aplicate de angajatori.

Noutatea constă în faptul că prin Legea nr. 135 din 2022 a fost abrogată acea prevedere normativă ce a stabilit că modul în care se calculează cifra de afaceri în domeniul construcțiilor este in seama Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză.

Pe cale de consecință a fost adoptat OMFP nr. 1528/2022 ce reglementează aceste proceduri de acordare a facilităților în domeniul construcțiilor și modul cum se determină cifra de afaceri pentru facilitățile salariale.

Amintim faptul că pentru a beneficia de facilități angajatorii trebuie să realizeze o cifră de afaceri de minim 80% din aceste activități de construcții în totalul cifrei de afaceri, iar salariu minim brut de încadrare pentru un salariat cu contract de muncă cu normă întreagă este suma de 3.000 lei/lună.

Cu respectarea acestor condiții salariații din aceste domenii beneficiază de următoarele facilități fiscale:

 1. Eliminarea obligației plății impozitului pe venitul din salariu,
 2. Eliminarea obligației plății contribuției la asigurările sociale de sănătate, dar cu păstrarea calității de asigurat în sistemul public de pensii,
 3. Reducerea contribuției la pensii de la 25% la procentul de 21,25%. Salariatul are dreptul să opteze la plata contribuției la pilonul II de pensii caz în care se achită întreg procentul de 25% din salariu către bugetul public.

Procedura este similară cu cea din domeniul facilităților din domeniu activităților agricole sau din industria agroalimentară.

Cu toate aceste recomandam angajatorilor din construcții să revadă actul normativ pentru că am identificat mai multe situații punctuale ce aduc noi elemente, dintre care amintim:

Se clarifică faptul că și întreținerea curentă/periodică a drumurilor este activitate pentru care se beneficiază de facilități,

Pentru activitățile de proiectare CAEN 711 legiuitorul clarifică că nu toate activitățile de proiectare sunt în sfera facilității ci numai serviciile de proiectare aferente activității de construcții.

Sursa,
Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Bența

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadyson

  Date de identificare:

  Selecteaza serviciul dorit:

  Platitor TVA:

  Achizitii intracomunitare:

  Volum documente (Emise/ platite):

  Numar angajati:

  Date personale: