În atenția tuturor celor interesați – Decontare cheltuieli cu educația timpurie – sumă de până la 1.500 lei
Începând cu 1 ianuarie 2021 salariații ce au copii înscriși într-o unitate de învățământ timpurie – creșă sau grădiniță – cu acordul angajatorului, ce este plătitor de impozit pe profit, pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu educația timpurie a copiilor minori în sumă de până la 1.500 lei lunar.
Din punct de vedere normativ, prin Legea nr. 296/2020 a fost modificat art. 25 alin. (4) lit. i^1 și i^2) din Codul fiscal prin care cheltuielile decontate de angajatori plătitori de impozit pe profit cu educația timpurie a copiilor salariaților sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar se suportă din impozitul pe profit datorat într-o limită maximă de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil.
În situația în care impozitul pe profit este insuficient pentru a acoperi toate aceste decontări, sumele se suportă din impozitul pe venitul din salarii, TVA și accize în ordinea enumerată.
Tot din punct de vedere fiscal, aceste sume decontate către educația timpurie a copiilor salariaților nu sunt considerate venituri de natură salarială și nu sunt în sfera asigurărilor sociale obligatorii conform art. 76 alin. (4) lit. v) coroborat cu art. 142 lit. z) din Codul fiscal. Practic, pentru aceste sume nu se achită impozitele și asigurările sociale ce s-ar fi datorat pe veniturile din salarii.
Trebuie menționat faptul că unitățile de învățământ ce realizează activități de educație timpurie trebuie să fie autorizate de inspectoratele școlare conform art. 6 – 7 din HG nr. 1252/2012.
La o analiză mai atentă a acestui act normativ pot fi organizate grupe de educație timpurie pentru copii cu vârsta 1 – 3 ani și în mod excepțional până la 4 ani. Este posibil ca unele unități de învățământ, chiar dacă sunt creșe sau grădinițe, să nu aibă autorizate organizarea acestor activități de învățământ timpuriu.
Din punct de vedere financiar-contabil, nu este o procedură legală de urmat astfel încât fiecare angajator poate să întocmească o procedură proprie.
Am întocmit și noi o astfel de procedură ce poate fi personalizată și adoptată unui caz concret.
Etapa 1. La aplicarea pentru prima dată a decontării salariatul adresează angajatorului o cerere însoțită de acordul de a utiliza eventualele date personale GDPR (este posibil ca în contractul cu unitatea de învățământ să apară date ale unor persoane ce nu sunt salariate ale societății: soț/soție, bunici, împuternicit, etc.). cererea va fi însoțită de autorizația de unitate de învățământ cu educație timpurie. Tot anexat cererii se va adăuga certificatul de naștere al copilului și dovada înscrierii la unitatea de învățământ – contract, adeverință, etc.
Etapa 2. Se va întocmi un decont de cheltuieli la care se va anexa dovada plății efective a sumei achitate către unitatea de învățământ timpurie. Se poate deconta doar suma efectiv plătită către unitatea de educație timpurie.
Etapa 3. Angajatorul dispune plata fie prin transfer bancar, fie prin casierie în funcție de propriile proceduri. Ulterior, se va recupera suma de bani din impozitul pe profit sau, după caz, din impozitul pe venitul din salarii, TVA sau accize
Sursa: Consultant Fiscal, Auditor Financiar, Adrian Bența.