Skip to content Skip to footer

Cateva modificari aduse de Noul Cod fiscal – incepand cu 1 ianuarie

  1. Microintreprinderi
    Plafonul pentru microintreprinderi creste incepand cu anul urmator de la 65.000 de euro la 100.000 euro. Astfel, daca la 31 decembrie 2015 aveti venituri mai mici decat echivalentul a 100.000 euro, in anul 2016 veti fi microintreprindere si veti suporta un impozit aplicat la veniturile realizate si nu la profit;
    – incepand cu 1 ianuarie 2016, cotele de impozitare vor fi:
    – 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
    – 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
    – 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
    (salariatul este acea persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă de 8 ore/zi. Se accepta si situatiile in care sunt angajati cu contract de muncă cu timp parțial dacă fracțiunile de normă, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi)
  2. Impozit pe dividende
    Incepand cu 1 ianuarie 2016, cota impozitului pe dividende scade la 5%, in loc de 16% cat este in prezent. Astfel, daca doriti sa distribuiti dividende din profiturile anilor precedenti, in anul 2016 este recomandabil sa o faceti, deoarece din anul 2107 se va datora obligatoriu si contributia la sanatate de 5,5%.
  3. TVA
    Cota standard de TVA scade de la 24% la 20%. Astfel, incepand cu 1 ianuarie, daca sunteti platitor de TVA, toate facturile emise catre clienti si bonurile fiscale trebuie sa contina cota de TVA de 20%. Sa contactati din timp reprezentantii firmelor care v-au distribuit casele de marcat pentru a face aceasta modificare in softul acestora.
  4. PFA, profesii liberale
    Incepand cu anul 2015, chiar daca sunteti salariat, veti datora obligatoriu si contributia la pensie (CAS) de 10,5% la venitul net realizat. Astfel, o PFA datoreaza la bugetul de stat urmatoarele procente aplicate la venitul net obtinut in fiecare an:
    – Impozit pe venit de 16%;
    – Contributia la sanatate de 5,5%; si
    – Contributia la pensie de 10,5% (noua).
  5. Impozit pe cladiri
    Daca la adresa unde locuiti aveti si sediul social al societatii sau domiciliul fiscal al PFA-ului, incepand cu anul 2016 regulile de stabilire a impozitului pe cladiri se modifica.
    Daca la acea adresa NU desfasurati activitati economice, impozitul se va stabili la fel ca in prezent.
    Daca insa, nu aveti puncte de lucru si activitatea economica o desfasurati de la acel sediu social, atunci impozitul se va majora si se va calcula dupa noi reguli. In acest caz, daca detineti de mai mult de 5 ani locuinta respectiva, va trebui sa apelati la un evaluator autorizat care sa o evalueze si sa prezentati raportul de evaluare la Directia de taxe locale. Urmeaza ca normele de aplicare ale acestor modificari ale Codului Fiscal sa clarifice aceste aspecte.

Pentru mai multe detalii despre modificarile aduse de Noul cod fiscal, puteti accesa link-ul de mai jos si descarca materialul complet.
modificari Cod Fiscal

 

Lasa un comentariu

0.0/5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.