TVA se reduce la 19% incepand cu 1 ianuarie 2017

Cota standard de TVA se diminueaza incepand cu 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%, in baza prevederilor din Codul fiscal conform art 291, alin (1) b.

In acest context, firmele trebuie sa ia anumite masuri: programele informatice si casele de marcat care emit bonuri fiscale trebuie sa fie pregatite pentru aceasta modificare de cota TVA.

Totodata, trebuie acordata o atentie sporita operatiunilor aflate in curs de derulare la sfarsitul anului 2016 si care se finalizeaza in anul 2017 cand cota TVA este redusa: “Conform Codului fiscal, cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator pentru TVA. Fapul generator intervine, de regula, la data livrarii produselor sau prestarii serviciilor”.

Insa, atunci cand factura se emite inainte de livrarea de bunuri/ prestarea de servicii, sau atunci cand se emite o factura de avans, cota aplicabilă este cea de la data emiterii facturii. Totusi, in cazul in care cota de TVA se modifică si la data faptului generator este o nouă cota de TVA, facturile de avans sau facturile emise anterior trebuie stornate cu cota veche de TVA si refacturate cu noua cota de TVA.

 

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadyson

  Date de identificare:

  Selecteaza serviciul dorit:

  Platitor TVA:

  Achizitii intracomunitare:

  Volum documente (Emise/ platite):

  Numar angajati:

  Date personale: