Skip to content Skip to footer

OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori

Monitorul oficial nr. 261 din 30.03.2020 – OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori

Actul normativ analizat astăzi se adresează atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice ce înregistrează credite bancare. De asemenea face obiectul ordonanței creditele aferente contractelor de leasing.

Obligația de plată a ratelor scadente reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Această facilitate nu poate fi acordată pentru ratele la creditele restante. Beneficiază de facilitate doar debitorii a căror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemia COVID 19, iar prin normele de aplicare se vor detalia aceste situații.

Pentru a  se beneficia de această facilitate, persoanele interesate vor depune la instituția financiară respectivă o cerere fie în format electric, sau prin poștă electronică în termen de 45 de zile de la prezenta ordonanță.

Debitorul poate opta pentru o lună sau 9 luni în funcție de decizia personală. Creditorul are obligația să analizeze solicitarea și să o aprobe în condițiile din normele de aplicare.

Dobânda aferentă perioadei de suspendare a plății ratelor se capitalizează la soldul creditului existent și se va rambursa împreună cu împrumutul principal pe durata rămasă. Pentru împrumuturile imobiliare, dobânda aferentă se restituie în 60 de luni, fără să se datoreze dobândă la dobândă.

Aceleași proceduri se aplică și persoanelor fizice ce desfășoară activități independente sau profesii libere. Societățile pot beneficia de aplicarea acestei facilități dacă își întrerup activitatea total sau parțial prin decizii emise de autoritățile publice, ca urmare a stării de urgență.

Acestea trebuie să dețină certificatul pentru situații de urgență ce se obține de la ministerul economiei în baza declarației pe propria răspundere din care să rezulte o diminuare a veniturilor sau a încasărilor cu minim 25% în luna martie 2020, față de media lunilor ianuarie și februarie 2020.

Reținem faptul că ne raportăm la unul dintre cei doi parametri: fie nivelul veniturilor realizate, fie nivelul încasărilor.

Actul normativ mai are și alte prevederi, cum ar fi mecanismul de garantare a dobânzilor capitalizate și proceduri de modificare automată a contractelor de creditare potrivit prezentei ordonanțe.

Sursa: Consultant Fiscal, Auditor Financiar, Adrian Bența

 

Lasa un comentariu

0.0/5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.