O noua procedura de justificare a scutirii de impozit pe salariu pentru programatori

Monitorul oficial nr. 370 din 2 mai 2023
OMFP nr. 1415 din 2023 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator

Potrivit art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, salariații ce participă la activitatea de creare de programe pentru calculator sunt scutiți la plata impozitului pe venitul din salarii. OMFP nr. 1415/2023 reglementează o nouă procedură justificativă privind scutirea la impozitul pe venitul din salarii.

Principalele modificări sunt:

 1. Procedura se aplică atât pentru angajaţii din instituţiile publice centrale, cât și pentru cei din instituțiile publice locale, astfel cum sunt definiți la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice și art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada în care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator;
 2. În cazul instituţiilor publice, postul alocat desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator poate face parte şi din categoria celor înfiinţate în afara organigramei;
 3. Evidenţa distinctă a activităţilor angajaţilor care beneficiază de scutire de impozit pe salariu se realizează lunar, pe perioada în care se desfăşoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator, în vederea acordării facilităţii fiscale;
 4. În situaţia în care activitatea de creare de programe pentru calculator se desfăşoară efectiv pentru o fracţie din lună, scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor pentru angajaţii din instituțiile publice se aplică pentru întregul venit din salarii şi asimilat salariilor realizat în luna respectivă.

Pentru salariații din domeniul privat se păstrează procedura existentă în sensul că angajatorul trebuie să realizeze venituri din crearea și exploatarea programelor de calculator de cel puțin 10.000 euro în anul precedent pentru fiecare programator ce beneficiază de facilitatea fiscală.

Desigur, pentru angajatorii noi înființați nu se aplică această condiționare.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă OMFP nr. 4.433/2022 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1252 din 23 decembrie 2022.

OMFP nr. 1415 intră în vigoare la data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii intrării în vigoare a prezentului ordin.

 

Sursa,
Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Bența

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadyson

  Date de identificare:

  Selecteaza serviciul dorit:

  Platitor TVA:

  Achizitii intracomunitare:

  Volum documente (Emise/ platite):

  Numar angajati:

  Date personale: