Skip to content Skip to footer

Modificare sistem RO e-TVA

Monitorul oficial nr. 608 din 28 iunie 2024
OUG nr. 87 din 2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA şi e-Factura, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

OUG nr. 87/2024 modifică substanțial sistemul RO e-TVA, însă pentru anumite persoane înregistrate în scopuri de TVA deconturile precompletate de TVA cuprind tranzacțiile începute după data de 01 iulie 2024 și vor fi puse la dispoziția personalelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA până pe data de 05 august 2024.

O primă modificare adusă de actul normativ este reducerea termenului de primire a deconturilor precompletate de la data de 20 a lunii următoare la data de 05 a lunii următoare.

Perioada de analiză a deconturilor precompletate avută de contribuabil se majorează la 20 de zile.

Se păstrează procedura notificării contribuabilului în situația în care diferențele dintre rândurile din decontul de TVA final și decontul de TVA precompletat sunt mai mari de 20% cu condiția cumulativă ca valoarea diferenței să fie mai mare de 5.000 lei.

Aceste diferențe se comunică contribuabilului până pe data de 05 a lunii următoare celei în care s-a depus decontul, iar documentul primit de contribuabil în SPV este „Notificare de conformare RO e-TVA”.

Față de procedura actuală privind notificarea de conformare voluntară sunt câteva excepții aplicabile doar pentru sistemul RO e-TVA.

Până la data de 01 ianuarie 2025 notificarea de conformare RO e-TVA nu se ia în considerare la determinarea indicatorului de risc fiscal al contribuabilului.

Termenul la care contribuabilului are obligația să răspundă la primirea notificării de conformare este de 20 de zile de la data primirii respectivului document în SPV, și se aplică doar după data de 01 ianuarie 2025.

Foarte important: s-a prevăzut și o procedură când nu se trimit notificări de conformare, când se identifică erori materiale (actul normativ nu precizează unde se regăsesc aceste erori materiale, dar probabil sunt generate de cunoscutele situații de erori materiale pentru care este există procedură de corectare în domeniul TVA) sau când există informații necorelate în bazele de date ale organului fiscal. 

Dacă contribuabilul nu răspunde în urma procedurii de notificare poate să fie sancționat contravențional, însă amenzile sunt diferențiate în funcție de mărimea contribuabilului astfel:

-pentru contribuabili mari cu sume de la 5.000 lei la 10.000 lei;

-pentru contribuabili mijlocii cu sume de la 2.500 lei la 5.000 lei;

-pentru contribuabili mici sau persoane fizice cu sume de la 1.000 lei la 2.500 lei.

De reținut: pentru această contravenție ordonanța prevede aplicarea regimului prevenției și posibilitatea plății a 50% din valoarea minimă a amenzii în termen de 15 zile de la comunicarea sancțiunii.

Foarte important: aplicarea amenzilor se va realiza după data de 01 ianuarie 2025.

Desigur, după data de 01 ianuarie 2025 nefurnizarea sau furnizarea de date incomplete conduce la modificarea indicatorului de risc fiscal.

Se prezumă situația că netransmiterea răspunsului la notificarea de conformare sau dacă contribuabilului comunică date neconcludente în urma notificării, această situație reprezintă un risc de restituire a unor sume necuvenite în procedura rambursării TVA. Probabil această procedură va încetinii și mai mult rambursările de TVA. Această procedură se aplică cu data de 01 ianuarie 2025.

Foarte important: legiuitorul a ținut cont de existența sistemului de TVA la încasare.

Pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA ce aplică sistemul de TVA la încasare,  procedura privind notificarea și obligația de a răspunde la notificări se aplică începând cu data de 01 august 2025.

Să sperăm că datele comunicate din SAF-T ce se extinde și la contribuabilii mici de la 01 ianuarie 2025 sunt suficiente pentru generarea unor deconturi de TVA precompletate cu sume posibil corecte.

 

Sursa,
Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Bența