Skip to content Skip to footer

Modificare procedura sistem e-Transport

Monitorul oficial nr. 1264 din 29 decembrie 2022
OpANAF nr. 2545 din 2022 pentru aprobarea Procedurii de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.

Preambul privind sistemul RO e-transport pentru a înțelege noile modificări normative:

1) Prin OUG nr. 41/2022, a fost instituit sistemul național de supraveghere a transportului de bunuri cu risc fiscal, cunoscut ca RO e-transport, în care operatorii economici deplasarea acestor bunuri.

Declararea trebuie să se facă cu maxim 5 zile înainte de începerea transportului, iar sistemul electronic acordă un număr UIT. Neprezentarea numărului UIT se pedepsește contravențional atât cu amendă, cât și cu confiscarea bunurilor nedeclarate.

2) Prin OMFP nr. 802/2022, sunt considerate produse cu risc fiscal următoarele sortimente de bunuri:

  • legume, fructe, plante, tuberculi;
  • băuturi, lichide, alcoolice și oțet;
  • sare, sulf, var, ciment;
  • îmbrăcăminte și încălțăminte;
  • fontă, fie și oțel.

Foarte important: trebuie verificate în ordin toate codurile NC unde se regăsesc produse considerate cu risc fiscal.

Ordinul ANAF nr. 2545/2022 reactualizează procedura de declarare a transportului de bunuri cu risc fiscal și redefinește mai exact în ce condiții se utilizează sistemul RO e-transport.

Se reiterează faptul că: fac obiectul monitorizării vehiculele rutiere cu o masă maximă adminisibilă de minim 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal cu o masă brută mai mare de 500 kg sau cu o valoare mai mare de 10.000 lei aferente unei partide de bunuri.

Notă: reținem cele două situații: fie masa brută este mai mare de 500 kg, fie valoarea este mai mare de 10.000 lei, indiferent de cantitate.

Principalele elemente prevăzute de procedură sunt:

a). La stabilirea masei totale a bunurilor, se iau în considerare și ambalajele aferente.
b). Valoarea bunurilor nu cuprinde TVA.
c). Dacă valoarea bunurilor este stabilită în valută, aceasta se convertește în lei la cursul BNR din ziua declarării transportului în sistemul RO e-transport.

Procedura doar detaliază situațiile ce pot apărea în activitatea economică, ocazie cu care amintim faptul că responsabilitatea privind declararea transportului bunurilor cu risc fiscal în sistem revine următoarelor categorii de persoane:

  • Pentru importuri, va declara destinatarul înscris în Declarația vamală de import.
  • Pentru achiziții intracomunitare, va declara beneficiarul din România.
  • Pentru livrări naționale, inclusiv transportul între gestiuni proprii, va declara furnizorul din România.
  • Pentru nontransferuri, reprezentând bunuri transportate din România în alte state membre, cât și cele repatriate, declară beneficiarul din România.
  • Pentru nontransferuri din alte state membre către România, inclusiv pentru reexpedierea bunurilor în străinătate, declară prestatorul de servicii din România.
  • În mod similar, pentru stocuri la distanță transmise din străinătate în România, declară clientul din România, iar pentru stocuri la distanță transportate din România în străinătate, declară furnizorul din România.

Procedura detaliază și aspecte punctuale cum ar fi:

  • Nu se declară achizițiile de produse agricole efectuate de la producători persoane fizice în baza carnetului de comercializare.
  • Nu se declară produsele agricole vegetale prevăzute la art. 3 din Legea nr. 108/2014, respectiv cele obținute după recoltare transportate la spațiile de depozitare în limita a 70 km de la pornirea transportului.

Sursa,
Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Bența

Lasa un comentariu

0.0/5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.