Cele mai importante modificari aduse Codului Fiscal valabil din 2017

Codului Fiscal i-au fost aduse modificari cel mai recent prin OUG nr 3 / 06.01.2017 de catre noul Guvern. Cele mai importante modificari sunt prezentate mai jos:

 1. TVA standard de 19% –  aceasta prevedere este aplicabila din 1 ianuarie 2017 si vizeaza reducerea cotei standard de TVA de la 20% cat era pana la sfarsitul anului 2016 la 19%. Pentru anumite cazuri particulare de livrari de bunuri si servicii, ramane cota redusa de TVA de 5% si respectiv 9%.
 2. Eliminarea taxei pe stalp – impozitul pe constructii cunoscut mai bine ca “impozitul pe stalp” a fost scos incepand cu 1 ianuarie 2017. Acesta se aplica in procent de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior.
 3. Modificari in ceea ce priveste CASS. Avand in vedere ca pentru anul 2016 câștigul salarial mediu brut a fost stabilit la 2.681 de lei:
 1. Venituri din salarii sau cele asimilate salariilor: dacă totalul veniturilor obţinute lunar este mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, contribuţia individuală se calculează în limita acestui plafon.
 2. Venituri din pensii – şi în cazul persoanelor care obţin venituri din pensii, pentru veniturile realizate din 2017 începând, în situaţia în care veniturile depăşesc valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, CASS individuală se calculează în limita acestui plafon.
 3. Venituri din activitati independente: pentru astfel de venituri realizate, din 2017 baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.
 4. Venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă: pentru veniturile realizate începând cu 1 ianuarie 2017, bazele lunare de calcul nu pot fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.Astfel, din 2017, spre deosebire de anul trecut, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt incluse în baza de calcul a CASS, chiar dacă beneficiarul obţine venituri din salarii, pensii sau activităţi independente, aplicându-se însă plafonarea bazei lunare la cinci câştiguri salariale medii brute.În mod asemănător, şi veniturile obţinute din dividende sunt incluse în baza de calcul a contribuţiei la sănătate, chiar dacă beneficiarul este salariat, cu menţinerea aceleiaşi plafonări amintite şi anterior.
 5. Venituri din investitii si alte surse: în mod similar, pentru persoanele care realizează venituri din investiţii sau din alte surse, bazele lunare de calcul nu pot fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.
 6. Venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură: şi în cazul realizării acestor venituri, bazele lunare de calcul nu pot fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.
 1. Impozitul specific pentru societatile din sectorul hotelier si de alimentatie publica –  incepand cu 1 ianuarie 2017 a intrat in vigoare Legea nr 170/2016 privind impozitul specific, care se calculeaza in functie de variabile precum: sezonalitatea, suprafata, rangul localitatii si altele.
 2. Modificari privind impozitul pe profit:
 1. precizari cu privire la situațiile în care contribuabilii solicită fie revenirea la anul calendaristic, fie modificarea perioadei anului fiscal modificat;
 2. aplicarea facilității de scutire de impozit a profitului reinvestit și asupra dreptului de utilizare a programelor informatice, concomitent cu aplicarea nelimitată în timp a acestei facilității fiscale.
 1. Modificari privind microintreprinderile:
 1. cresterea plafonului pentru microintreprinderi de la 100.000 eur cat este in prezent la 500.000 eur incepand cu 1 februarie 2017. Astfel, incepand cu 1 februarie 2017 doar societatile care la 31.12.2016 au depasit plafonul de 500.000 eur (echivalentul a 2.270.550 lei la cursul de  4,5411 lei) sau ponderea veniturilor obtinute din consultanta depaseste 20%, vor datora impozit pe profit de 16% iar toate celelalte vor fi considerate microintreprinderi.
 2. modificari cu privire la cotele de impozitare:  1% pentru microintreprinderile care au cel putin un salariat incadrat cu contract de munca si de 3% pentru cele care nu au salariati.
 3. societatile care au capital social de cel putin 45.000 lei au posibilitatea de a opta pentru aplicarea impozitului pe profit.
 1. Modificari referitoare la deducerea TVA pentru contribuabilii care au avut anulat codul de TVA: incepand cu 1 ianuarie 2017, societatile reinregistrate in scopuri de TVA (dupa ce au avut codul de TVA anulata) isi pot deduce TVA aferenta achizitiilor efectuate pe perioada anularii codului TVA in timp ce in 2016 acest lucru nu era posibil. Totodata, acesti contribuabili pot refactura cu TVA toate vânzările pe care le-au realizat în perioada în care au avut codul anulat, putând astfel să recupereze TVA-ul plătit.
 2. Cresterea salariului brut minim pe tara de la 1.250 lei la 1.450 lei incepand cu 1 februarie 2017.
 3. Popririle pe conturi vor fi ridicate mult mai repede – implementarea unui mecanism mai performant care asigura o comunicare mai buna si rapida cu bancile privind infiintarea / ridicarea popririlor.

 

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadyson

  Date de identificare:

  Selecteaza serviciul dorit:

  Platitor TVA:

  Achizitii intracomunitare:

  Volum documente (Emise/ platite):

  Numar angajati:

  Date personale: