Scutire declarare beneficiar real si scutire impozit pe mosteniri

Monitorul Oficial nr. 0588 din 06 iulie 2020
Lege nr. 108 din 03 Iulie 2020
Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Monitorul Oficial nr. 0588 din 06 iulie 2020
Lege nr. 104 din 03 Iulie 2020
Lege pentru completarea art. 60 pct. 1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Prin Legea nr. 108/2020, se instituie scutirea la obligația declarării beneficiarului real de către societățile deja înmatriculate care au participanți la societate persoane fizice, când aceștia sunt singurii beneficiari reali.

Legea folosește sintagma de ”asociați”, fapt pentru care apreciem că scutirea este aplicabilă doar pentru societățile cu răspundere limitată – SRL.

De fapt, această scutire nu reprezintă în totalitate renunțarea la declararea beneficiarului real, ci este transferată în sarcina Oficiului Național al Registrului Comerțului, ce este obligat să completeze Registrul cu beneficiarii reali, pe baza documentelor deja deținute, dacă ne raportăm la societățile înmatriculate.

Sunt exceptate de la depunerea declarației cu beneficiarul real și regiile autonome, companiile și societățile naționale, precum și societățile deținute integral sau majoritar de stat.

De reținut: dacă intervine o modificare în datele de identificare ale beneficiarului real, aceasta se depune în termen de 15 zile de la data la care a intervenit acest fapt.

Pentru celelalte societăți, înmatriculate la Registrul comerțului, se prorogă termenul de declarare a beneficiarului real, cu 12 luni, adică până în data de 08 iulie 2021.

Foarte important: celelalte prevederi din Legea nr. 129/2019 privind combaterea spălării banilor rămân aplicabile.

Prin Legea nr. 104/2020, se acordă scutire la impozitul pe venit pentru transferul dreptului de proprietate aferent moștenirilor, indiferent de ”momentul dezbaterii succesiunii”.

Această prevedere este aplicabilă începând cu 09 iulie 2020.

De reținut: apreciem însă că situația actuală generată de noua lege va conduce la interpretări diferite, întrucât nu este abrogată în mod direct prevederea de la art. 111 alin. (3) din Codul fiscal, ce stabilește că se plătește impozit pentru succesiuni, dacă se depășește o perioadă de 2 ani de la decesul persoanei fizice după care se efectuează succesiunea, astfel:

(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

 

Sursa:Consultant Fiscal, Auditor Financiar, Adrian Bența

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadyson

  Date de identificare:

  Selecteaza serviciul dorit:

  Platitor TVA:

  Achizitii intracomunitare:

  Volum documente (Emise/ platite):

  Numar angajati:

  Date personale: