Monitorul oficial nr. 1098 din 06 decembrie 2023
Ordin ANAF nr. 1946/2023 pentru aprobarea procedurilor de punere în aplicare a prevederilor art. 2915 alin. (10)-(13) şi alin. (19) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Pentru a înțelege prezenta informare, trebuie să analizăm obligațiile de raportare ce revin platformelor de vânzări așa cum sunt reglementate de art. 291 – 291^5 din Codul de procedură fiscală coroborate cu cele din Anexa 5 la Codul de procedură fiscală.
În esență, operatorii de platforme de vânzări au obligația să verifice activitățile relevante ale celor ce efectuează vânzări și vor efectua o raportare către autoritățile fiscale.
Operatorii acestor platforme de vânzări au obligația să se înregistreze fiscal fie în România, fie în orice stat membru, iar Ordinul ANAF nr. 1946/2023 adoptă formularul 707 – Cerere de înregistrare/mențiuni/renunțare pentru operatorii de platformă.
Foarte important: obligația înregistrării la autoritatea fiscală competentă începe cu anul 2023, iar pentru anul acesta, formularul 707 se poate depune până pe data de 15 decembrie 2023.
Ulterior, actul normativ prevede depunerea Cererii în termen de maxim 30 de zile de la data la care au intervenit respectivele modificări.
Extindem analiza asupra noțiunii de ”platformă de vânzări” și asupra noțiunii de ”activitate relevantă”, prin raportare la Anexa 5 din Codul de procedură fiscală, astfel:
” Platformă înseamnă orice software, inclusiv un site web sau o parte a unui site web, şi aplicaţii, inclusiv aplicaţii mobile, care sunt accesibile utilizatorilor şi care permit Vânzătorilor să fie conectaţi cu alţi utilizatori în scopul realizării unei Activităţi Relevante, în mod direct sau indirect, pentru aceşti utilizatori. Termenul include, de asemenea, orice aranjament pentru colectarea şi plata unei Contraprestaţii pentru realizarea Activităţii Relevante.Termenul Platformă nu include software care, fără nicio intervenţie suplimentară în cadrul realizării unei Activităţi Relevante, permite exclusiv oricare dintre următoarele:
a)procesarea plăţilor în legătură cu Activitatea Relevantă;
b)listarea sau promovarea de către utilizatori a unei Activităţi Relevante;
c)redirecţionarea sau transferarea utilizatorilor către o Platformă.
- Operator de platformă înseamnă o Entitate care pune la dispoziţia Vânzătorilor, în temeiul unor contracte, o întreagă Platformă sau o parte a acesteia.”
” 8. Activitate Relevantă înseamnă o activitate realizată în schimbul unei Contraprestaţii şi constă în oricare dintre următoarele:
a)închirierea de bunuri imobile, inclusiv rezidenţiale şi comerciale, precum şi de orice alte bunuri imobile şi spaţii de parcare;
b)un Serviciu Personal;
c)vânzarea de Bunuri;
d)închirierea oricărui mijloc de transport.
Termenul Activitate Relevantă nu include o activitate realizată de un Vânzător care acţionează în calitate de angajat al Operatorului de platformă sau de o Entitate afiliată Operatorului de platformă.”
În situația în care un operator de platformă identifică un vânzător raportabil, are obligația să comunice către autoritatea fiscală din România datele prevăzute la litera b) de la Secțiunea III – Proceduri de raportare din Anexa 5 la Codul de procedură fiscală. Termenul de depunere a raportării la autoritatea fiscală este data de 31 ianuarie a anului următor celui ce s-a încheiat.
Cunoaștem faptul că această obligație de raportare se aplică pentru prima dată pentru activitatea anului 2023, astfel operatorii de platforme pe care se efectuează vânzări vor depune prima raportare până pe data de 31 ianuarie 2024.
Sursa: Consultant Fiscal si Auditor Financiar – Adrian Bența