Guvernul modifica iar Codul Fiscal TVA la apa de 9%, impozitul pe dividende de 5% din 2016

Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta in 27.10.2015 anumite modificari ale Codului Fiscal ce urmeaza a fi valabile cu 1 ianuarie 2016. Cele mai importante modificari se refera la reducerea TVA la apa, la reducerea impozitului pe dividende si la majorarea plafonului pentru microintreprinderi.

Astfel, TVA la apa va fi redusa la 9% atat pentru uzul casnic cat si cel industrial – aceasta masura potrivit declaratiei ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici va genera un impact de 250 milioane de lei, dar si cresterea consumului de apa pe de-o parte si reducerea preturilor pentru multe produse si servicii din economie, pe de-alta parte.

O alta modificare a Codului Fiscal se refera la devansarea cu un an a reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5%, astfel ca acesta se va aplica pentru dividendele primite in 2016 si aferente profiturilor realizate in 2015. Aceasta masura ar incuraja societatile de tip holding sa plateasca impozit in Romania, considera atat ministrul Finantelor cat si specialistii in taxe.

Totodata, Ordonanta de urgenta prevede plafoane majorate pentru microintreprinderi, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, iar impozitarea acestora se va face diferentiat, in functie de numarul de salariati. Microintreprinderile fara angajati vor plati in continuare impozit pe venit de 3%, in timp ce cele care au un salariat vor plati 2%, iar cele cu cel putin doi salariati vor plati 1%. Facilitatea presupune pastrarea salariatilor pentru o anumita perioada de timp, iar angajatii trebuie sa fie cu norma intreaga sau fractiile de norma trebuie impreuna sa cumuleze o norma intreaga.