Monitorul oficial nr. 905 din 06 august 2024
OUG nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şicompletarea unor acte normative.
OUG nr. 107/2024 aduce multiple modificări în domeniul fiscal-bugetar, însă analiza noastră se va realiza asupra a trei proceduri fiscale ce se adresează contribuabililor, persoane fizice și/sau juridice, după cum urmează:
a) Procedura de anulare a unor obligații bugetare, cunoscută publicului drept amnistie fiscală;
b) O bonificație reprezentând o reducere la plata impozitului pe profit, impozitului pe venitul microîntreprinderii primită de persoane juridice;
c) Anularea unor debite principale și accesoriilor corespunzătoare debitorilor persoane fizice.
Vom detalia în cele ce urmează aspecte din fiecare dintre proceduri.
a) Procedura amnistiei fiscale:
Debitorii atât persoane juridice, cât și persoane fizice, ce înregistrează la data de 31 august 2024 obligații restante către bugetul de stat beneficiază de anularea la plată a dobânzilor, penalităților și a orice tip de accesorii, dacă toate obligațiile bugetare restante existente la data de 31 august 2024 sunt achitate până pe data de 25 noiembrie 2024.
Textul normativ este redactat în sensul că anularea accesoriilor se poate face prin depunerea unei cereri de anulare, la data depunerii cererii plățile de debite principale trebuie realizate, iar cererea poate fi depusă cel mai târziu până în data de 25 noiembrie 2024.
Notă: prin obligații fiscale principale restante la data de 31 august 2024, se înțeleg cele născute prin declarații fiscale depuse de contribuabili, inclusiv declarații rectificative depuse până la data cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, decizii de impunere emise de organele de ispecție și creanțe vamale. Aici trebuie să se extindă analiza pe situații punctuale prevăzute în ordonanță.
b) O bonificație reprezentând o reducere la plata impozitului pe profit, impozitului pe venitul microîntreprinderii primită de persoane juridice.
Contribuabilii plătitori de impozit pe profit și cei plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderii, ce au depuse declarațiile fiscale, ce au achitat la termen și nu înregistrează alte obligații fiscale restante, primesc pentru anul 2024 o reducere a impozitului în procent de 3%.
Calculul bonificației este realizat de autoritatea fiscală, iar în perioada următoare se va adopta o procedură de implementare efectivă.
Foarte important: bonificația efectivă nu se restituie contribuabilului, ci se utilizează pentru reducerea altor obligații fiscale.
Notă: Persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau profesii libere nu beneficiază de astfel de bonificație.
c) Anularea unor debite principale și accesoriilor corespunzătoare debitorilor persoane fizice.
Persoanele fizice ce înregistrează obligații bugetare principale, restanțe, la data de 31 august 2024, într-o sumă mai mică de 5.000 lei inclusiv, beneficiază de anularea la plată a datoriei în procent de 50%, dacă realizează plata datoriei până la data de 25 noiembrie 2024. (se plătește 50% și se anulează 50%).
Suplimentar, accesoriile se anulează dacă este depusă cererea de anulare până cel mai târziu în data de 25 noiembrie 2024.
Debitorii persoane fizice cu datorii restante la buget la data de 31 august 2024 mai mari de 5.000 lei beneficiază de anularea a 25% din datorie dacă plătesc 75% din datorie până în data de 25 noiembrie 2024.
Acești contribuabili persoane fizice beneficiază și de anularea la plată a accesoriilor dacă depun cererea de anulare până pe data de 25 noiembrie 2024, inclusiv, în condiția realizării plăților.
Sursa,
Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Bența