Skip to content Skip to footer

Noi proceduri privind sprijinirea angajatilor si dupa caz, somajul tehnic

Monitorul Oficial nr. 0459 din 29 mai 2020 – OUG nr. 92 din 28 Mai 2020
Ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative

Actul normativ aduce o serie de măsuri pentru stimularea angajărilor și pentru susținerea locurilor de muncă, la angajatorii ce au fost afectați de epidemia de coronavirus.

Începând cu luna iunie 2020, angajatorii ce au înregistrat contracte de muncă suspendate pe motivul șomajului tehnic, fie că au beneficiat sau nu de decontarea indemnizației de șomaj tehnic de la buget, beneficiază pentru o perioadă de 3 luni de decontarea unei părți din salariu reprezentând 41,5% din salariul de bază brut, corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu bruț pe țară.

Notă: în anul 2020, salariul mediu brut pe țară este în sumă de 5.429 lei.

Această prevedere se aplică numai pentru salariații ce au avut contractele de muncă suspendate pe motivul șomajului tehnic o perioadă mai mare de 15 zile pe durata stării de urgență sau stării de alertă.

Angajatorii ce beneficiază de această măsură trebuie să mențină relațiile de muncă cel puțin până la data de 31 decembrie 2020.

Această indemnizație se suportă tot din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

În situația în care există angajatori ce au mai multe obiecte de activitate, din care cel puțin unul se află sub incidența restricțiilor de desfășurare a activității stabilite de autorități, aceștia pot opta pentru:

  1. Primirea la muncă a salariatului cu suportarea a 41,5% din salariul brut de către bugetul fondului de șomaj;
  2. Rămânerea suspendată a contractului de muncă cu aplicarea măsurilor de șomaj tehnic, în procedura cunoscută.
  3.  

    Procedura de decontare a procentului de 41,5% din salariul brut de încadrare:

    Angajatorii suportă integral cheltuielile de salarii, iar ulterior, în luna următoare de la data de 01 și până pe data de 25, depun prin mijloace electronice la agențiile de ocupare a forței de muncă, o cerere însoțită de o declarație pe propria răspundere, respectiv lista persoanelor ce beneficiază de această sumă.

    Notă: prin ordin al președintelui ANOFM se va adopta modelul documentației.

    Decontarea sumei din bugetul asigurărilor pentru șomaj se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori a obligațiilor declarative și de plată pentru veniturile din salarii aferente perioadei pentru care se face solicitarea de plată.

    O altă măsură se adresează angajatorilor ce încadrează în muncă șomeri cu vârsta de peste 50 de ani. Aceștia primesc lunar 50% din salariul angajatului dar nu mai mult de 2.500 lei, pentru o perioadă de 12 luni.

    În acest sens, angajările trebuie să se efectueze în perioada 01 iunie 2020 – 31 decembrie 2020, salariații trebuie să fie în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, iar anterior încetarea contractelor de muncă s-a efectuat pe durata stării de urgență și a stării de alertă pe motive neimputabile acestora.

    În mod similar, angajatorii care încadrează în muncă cu normă întreagă persoane cu vârsta între 16 și 29 de ani, primesc lunar pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

    Notă: și aceste persoane trebuie să fie înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă. Angajările trebuie să se efectueze până la 31 decembrie 2020.

    Pentru ambele situații, trebuie menținut contractul de muncă încă cel puțin 12 luni după cele în care se primește ajutorul.

    Foarte important: beneficiază de aceeași procedură și cetățenii români ce au fost încadrați în muncă în străinătate, dar pentru care contractele de muncă au încetat din motive neimputabile lor prin concediere.

    Nu beneficiază de aceste facilități instituțiile și autoritățile publice, sau angajatorii aflați în faliment, dizolvare sau lichidare sau au restricții în desfășurarea activității, altele decât generate de epidemia de coronavirus.

    Se continuă acordarea indemnizației de șomaj tehnic suportată din bugetul fondului de șomaj și după data de 31 mai 2020, doar pentru acele domenii de activitate unde se mențin restricțiile privind combaterea pandemiei de coronavirus, până la ridicarea acestor restricții.

    Notă: a se vedea OUG nr. 30/2020, cu modificări ulterioare.

     

    Sursa:Consultant Fiscal, Auditor Financiar, Adrian Bența

HAI SA PĂSTRĂM LEGATURA!

Ne-ar plăcea să te ținem la curent cu ultimele noastre știri și oferte 😎

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Lasă un comentariu

0.0/5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.